Barszcz

Barszcz
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
Kuchnia świata:
Kuchnia polska, Kuchnia rosyjska, Kuchnia ukraińska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 6 średnich buraków
  • umytych
  • nie obranych
  • 5 dymek
  • tylko białe części
  • oliwa
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 25 ml wódki
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki crème fraîche
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • garść posiekanego świeżego koperku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umyj buraki i odetnij pozostałości łodyg. Podduś dymki w garnku z oliwą na małym ogniu, aż się zeszklą. Wlej bulion do podduszonych dymek i podgrzej na małym ogniu. W drugim garnku zalej buraki wodą tak, by je tylko przykryła, doprowadź do wrzenia i gotuj około 30 minut, póki buraki nie zmiękną. Odlej z nich wodę, a gdy trochę ostygną, obierz i pokrój na kawałki. Przełóż buraki do blendera wraz z dymkami oraz bulionem i zmiksuj na gładkie purée (jeśli nie zmieści się wszystko, miksuj partiami). Dodaj wódkę, sok z cytryny, crème fraîche i dopraw do smaku. Zupę można podać zarówno na gorąco, jak i na zimno. W obu przypadkach podaj posypaną posiekanym koperkiem, z kleksem crème fraîche.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA