Potrawy na Boże Narodzenie
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na polskich stołach królują tradycyjne dania, przygotowywane i spożywane w rodzinnym gronie. W różnych miejscach kraju podaje się potrawy typowe dla danego regionu, takie jak moczka na Śląsku, szyszki z kaszy z bakaliami w Wielkopolsce czy pierogi z farszem rybnym na Kaszubach. Jedna tradycja jest wspólna – najważniejszym momentem świąt jest Wigilia, kiedy podaje się 12 potraw. Wszystkich należy spróbować, by zapewnić sobie pomyślność w nadchodzącym roku.
W wieczór wigilijny spożywa się postne zupy, takie jak barszcz z uszkami, zupa grzybowa, postny żur, zupa z karpia z rodzynkami lub biała zupa rybna. Tradycyjne dania z ryb to śledź w śmietanie, oliwie lub occie, rolmopsy ze śliwką, śledź w cytrynach, śledź po kaszubsku, karp po żydowsku, ryba po grecku oraz sandacz, węgorz i okoń w różnych odsłonach. Wśród dań na ciepło królują pierogi z kapustą i grzybami, uszka z grzybami, karp smażony, kapusta z grzybami lub grochem i łazanki z grzybami. Dania na słodko to kompot z suszu, galaretka z suszu i kutia oraz makowiec i pierniki.
Kolejne dwa świąteczne dni również najchętniej spędzamy przy stole. Na śniadania podaje się śledzie i inne ryby na zimno, sałatkę jarzynową i różnego rodzaju wędliny. Najlepsze są rzecz jasna te domowe, własnoręcznie upieczone - np. szynka lub schab ze śliwkami albo konfiturą żurawinową. Na świąteczny obiad podaje się zupy – np. barszcz, grzybową, rybną albo rosół. Wśród dań głównych królują dania mięsne - z drobiu, wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny i innych mięs, przyrządzonych w bardziej wyrafinowany sposób niż codzienne dania obiadowe. Na początek – długo gotowany bigos.
Coraz więcej Polaków lubi eksperymentować w kuchni i szuka własnych, fantazyjnych wersji tradycyjnych dań. Rośnie liczba wegetarian i wegan, którzy zamiast dań rybnych i mięsnych przyrządzają potrawy z roślin strączkowych, warzyw, kasz i grzybów – np. rozmaite pasztety i pieczenie z warzyw lub grzybów, boczniaki w zalewie, borowiki smażone w mącznej panierce i bigos jabłkowy.