Deser piernikowy z kremem orzechowym i frużeliną wiśniową
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - słodkości na Boże Narodzenie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- kilka sztuk pierników (najlepiej bez nadzienia i bez polewy)
- 250 g mrożonych wiśni
- 6 g żelatyny
- ⅓ - ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem orzechowy:
- 200 g mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 3 czubate łyżki kremu/masła orzechowego
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż wiśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści.
Żelatynę zalewamy małą ilością wody i odstawiamy do napęcznienia.
Mąkę rozrabiamy w łyżce zimnej wody i razem z sokiem z cytryny dodajemy do wiśni. Podgrzewamy do zagotowania i odstawiamy.
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i płynną wlewamy do wiśni, mieszamy i studzimy.
Mocno schłodzone mascarpone wraz ze śmietanką i cukrem przelewamy do dzieży miksera. Miksujemy, aż uzyskamy gładki, puszysty krem, pilnując by nie miksować za długo. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce masło orzechowe, za każdym razem dokładnie mieszając za pomocą rózgi.
Do wysokich pucharków wsypujemy na dno po 2 łyżki pokruszonych pierników, na to nakładamy ok. 2 łyżek kremu i polewamy frużeliną, następnie znów porcja kremu, frużelina i całość dekorujemy pokruszonymi piernikami. Schładzamy i serwujemy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź