Kurczak z kalafiorem w sosie satay
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kurczaka
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- kilka różyczek ugotowanego kalafiora
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej
- sól, pieprz
Sos:
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 mała cebula
- 1 chili
- 1 cm świeżego imbiru
- starta skórka z ½ limonki
- 1 łyżka oleju
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski przekładamy różyczki kalafiora, kurczaka kroimy w dużą kostkę i całość przyprawiamy. Posypujemy cukrem, chili, kurkumą i kuminem. Skrapiamy sosem sojowym, mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Orzeszki wkładamy do malaksera, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, chili, starty imbir i przyprawy. Następnie miksujemy na pastę.
Rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy na nim powstałą pastę, ciągle mieszając.
Następnie rozrzedzamy ją mleczkiem kokosowym, zmniejszamy gaz i gotujemy, aż sos zgęstnieje, ok. 10 minut. Jednocześnie rozgrzewamy olej w woku lub na szerokiej patelni, wkładamy na mocno rozgrzany tłuszcz kurczaka podsmażamy go chwilę i dorzucamy kalafior, smażymy często podrzucając.
Na talerzu układamy porcję ryżu, na to kładziemy usmażonego kurczaka z kalafiorem, porcję sosu.
Całość dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i listkami kolendry.
Orzeszki wkładamy do malaksera, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, chili, starty imbir i przyprawy. Następnie miksujemy na pastę.
Rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy na nim powstałą pastę, ciągle mieszając.
Następnie rozrzedzamy ją mleczkiem kokosowym, zmniejszamy gaz i gotujemy, aż sos zgęstnieje, ok. 10 minut. Jednocześnie rozgrzewamy olej w woku lub na szerokiej patelni, wkładamy na mocno rozgrzany tłuszcz kurczaka podsmażamy go chwilę i dorzucamy kalafior, smażymy często podrzucając.
Na talerzu układamy porcję ryżu, na to kładziemy usmażonego kurczaka z kalafiorem, porcję sosu.
Całość dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i listkami kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W