Kurczak z kalafiorem w sosie satay

Kurczak z kalafiorem w sosie satay
Oceń przepis:
95 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kurczaka

Składniki:

Sos:
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 mała cebula
  • 1 chili
  • 1 cm świeżego imbiru
  • starta skórka z ½ limonki
  • 1 łyżka oleju
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski przekładamy różyczki kalafiora, kurczaka kroimy w dużą kostkę i całość przyprawiamy. Posypujemy cukrem, chili, kurkumą i kuminem. Skrapiamy sosem sojowym, mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Orzeszki wkładamy do malaksera, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, chili, starty imbir i przyprawy. Następnie miksujemy na pastę.
Rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy na nim powstałą pastę, ciągle mieszając.
Następnie rozrzedzamy ją mleczkiem kokosowym, zmniejszamy gaz i gotujemy, aż sos zgęstnieje, ok. 10 minut. Jednocześnie rozgrzewamy olej w woku lub na szerokiej patelni, wkładamy na mocno rozgrzany tłuszcz kurczaka podsmażamy go chwilę i dorzucamy kalafior, smażymy często podrzucając.
Na talerzu układamy porcję ryżu, na to kładziemy usmażonego kurczaka z kalafiorem, porcję sosu.
Całość dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i listkami kolendry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA