Piernikowy falafel z pikantnym sosem pomidorowym i salsą verde

Piernikowy falafel z pikantnym sosem pomidorowym
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Goździki, kardamon, kolendrę,anyż i cynamon utrzyj w moździeżu. Papryczki, cebulę i imbir pokrój na mniejsze kawałki. Ciecierzycę przełóż do blendera i dodaj do niej przyprawy i warzywa. Wszystko zmiksuj. Jeśli masa będzie za gęsta dolej wody mineralnej. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do masy. Całość dopraw solą i pieprzem. Z masy formuj kulki i smaż na głębokim tłuszczu. Falafele wyjmuj kiedy się ładnie zrumienią.
Natkę pietruszki i kolendry posiekaj. Dodaj posiekany czosnek, chlust oliwy i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Salsa verde gotowa!
Papryczki utrzyj i przesmaż na sporej ilości oleju. Do papryczek dodaj koncentrat pomidorowy i wodę mineralną. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos dopraw solą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA