Mule po prowansalsku
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dania na walentynki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 kg świeżych muli Bouchot (francuskie), starannie umytych i wyszorowanych
- 2 duże pomidory odmiany bawole serce, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 szalotki, drobno posiekane
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść liści bazylii
- 1 bagietka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni zeszklij 3 szalotki na oliwie z oliwek, dodaj pomidory, dopraw solą i całość duś ok 15 minut. Na koniec dodaj czosnek i wymieszaj. Odstaw na bok.
W dużym garnku zeszklij na maśle pozostałą szalotkę, dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2 minuty, aż alkohol wyparuje, dodaj mule, wymieszaj, przykryj i gotuj na mocnym ogniu 3-4 minuty.
Na koniec wstrząśnij garnkiem, by smaki się dobrze połączyły i odłóż przykrywkę. Wlej sos pomidorowy, dodaj liście bazylii i wymieszaj.
Serwuj od razu prosto z garnka ze świeżą i chrupiącą bagietką
W dużym garnku zeszklij na maśle pozostałą szalotkę, dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2 minuty, aż alkohol wyparuje, dodaj mule, wymieszaj, przykryj i gotuj na mocnym ogniu 3-4 minuty.
Na koniec wstrząśnij garnkiem, by smaki się dobrze połączyły i odłóż przykrywkę. Wlej sos pomidorowy, dodaj liście bazylii i wymieszaj.
Serwuj od razu prosto z garnka ze świeżą i chrupiącą bagietką
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W