Mule po prowansalsku

Mule po prowansalsku
Oceń przepis:
94 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania na walentynki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli Bouchot (francuskie), starannie umytych i wyszorowanych
  • 2 duże pomidory odmiany bawole serce, pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 szalotki, drobno posiekane
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść liści bazylii
  • 1 bagietka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni zeszklij 3 szalotki na oliwie z oliwek, dodaj pomidory, dopraw solą i całość duś ok 15 minut. Na koniec dodaj czosnek i wymieszaj. Odstaw na bok.
W dużym garnku zeszklij na maśle pozostałą szalotkę, dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2 minuty, aż alkohol wyparuje, dodaj mule, wymieszaj, przykryj i gotuj na mocnym ogniu 3-4 minuty.
Na koniec wstrząśnij garnkiem, by smaki się dobrze połączyły i odłóż przykrywkę. Wlej sos pomidorowy, dodaj liście bazylii i wymieszaj.
Serwuj od razu prosto z garnka ze świeżą i chrupiącą bagietką

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA