Eskalopki wieprzowe z sosem pieczarkowym

Eskalopki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 300 g polędwiczek wieprzowych bez tłuszczu
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 duże jajko
  • 3 kromki pszennego pieczywa zmielone w malakserze na okruchy (około 2 szklanek)
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki posiekanej cebuli
  • 2 ½ szklanki pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
  • sok z ½ cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 90 stopni C. Polędwiczki pokroić na 8 plastrów tej samej grubości. Rozbić je i posypać ¾ łyżeczki soli oraz pieprzu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA