Musaka z beszamelem jarmużowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 bakłażany
- oliwa
Sos beszamelowo-jarmużowy:
- 1 opakowanie mrożonego jarmużu Hortex 450 g
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- ok. 400 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- 1 liść laurowy
- 1,5 szklanki startego żółtego sera
Warstwa mięsna:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu
- szczypta cynamonu
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chili
- 1 czubata łyżeczka oregano
- garść suszonej żurawiny
- 1 spora cebula
- 1 płaska łyżka miodu
- sól
- pieprz
Do formy:
- Masło, bułka tarta do obsypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondla wkładamy łyżkę masła, zamrożony jarmuż, podlewamy lekko wodą i dusimy, aż zmięknie. Odlewamy nadmiar wody i miksujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem za pomocą blendera. Odkładamy do przestudzenia.
Bakłażan kroimy wzdłuż na plastry grubości ok. 5 mm. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej i smażymy plastry bakłażana z dwóch stron, aż zrobią się lekko brązowe.
W szerokim rondlu rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy drobno poszatkowaną cebulę, jak zmięknie dodajemy mięso mielone i żurawinę.
Smażymy mieszając i dzieląc mięso na mniejsze cząstki.
Dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, wino, koncentrat pomidorowy i doprawiamy miodem, kuminem, zmielonym zielem, pieprzem cayenne, oregano oraz solą i pieprzem. Przesmażamy jeszcze 2-3 minuty.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła, dosypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, następnie dolewamy partiami mleko, cały czas dobrze rozcierając sos.
Dodajemy zmiksowany jarmuż, doprawiamy listkiem laurowym, świeżo tartą gałką muszkatołową, odrobioną soli i pieprzu.
Formę do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy plastry bakłażana, posypujemy częścią sera, nakładamy połowę mięsa i oblewamy częścią beszamelu, następnie powtarzamy czynności, aż do zużycia wszystkich składników.
Ostatnia warstwa powinna składać się z plastrów bakłażana oblanych sosem i posypanych serem. Wstawiamy zapiekankę do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Serwujemy na gorąco.
Bakłażan kroimy wzdłuż na plastry grubości ok. 5 mm. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej i smażymy plastry bakłażana z dwóch stron, aż zrobią się lekko brązowe.
W szerokim rondlu rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy drobno poszatkowaną cebulę, jak zmięknie dodajemy mięso mielone i żurawinę.
Smażymy mieszając i dzieląc mięso na mniejsze cząstki.
Dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, wino, koncentrat pomidorowy i doprawiamy miodem, kuminem, zmielonym zielem, pieprzem cayenne, oregano oraz solą i pieprzem. Przesmażamy jeszcze 2-3 minuty.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła, dosypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, następnie dolewamy partiami mleko, cały czas dobrze rozcierając sos.
Dodajemy zmiksowany jarmuż, doprawiamy listkiem laurowym, świeżo tartą gałką muszkatołową, odrobioną soli i pieprzu.
Formę do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy plastry bakłażana, posypujemy częścią sera, nakładamy połowę mięsa i oblewamy częścią beszamelu, następnie powtarzamy czynności, aż do zużycia wszystkich składników.
Ostatnia warstwa powinna składać się z plastrów bakłażana oblanych sosem i posypanych serem. Wstawiamy zapiekankę do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Serwujemy na gorąco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W