Musaka z beszamelem jarmużowym

Musaka z beszamelem jarmużowym
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Ilość osób:
6

Składniki:

Sos beszamelowo-jarmużowy:
  • 1 opakowanie mrożonego jarmużu Hortex 450 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • ok. 400 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 szklanki startego żółtego sera
Warstwa mięsna:
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu
  • szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chili
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 spora cebula
  • 1 płaska łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
Do formy:
  • Masło, bułka tarta do obsypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondla wkładamy łyżkę masła, zamrożony jarmuż, podlewamy lekko wodą i dusimy, aż zmięknie. Odlewamy nadmiar wody i miksujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem za pomocą blendera. Odkładamy do przestudzenia.
Bakłażan kroimy wzdłuż na plastry grubości ok. 5 mm. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej i smażymy plastry bakłażana z dwóch stron, aż zrobią się lekko brązowe.
W szerokim rondlu rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy drobno poszatkowaną cebulę, jak zmięknie dodajemy mięso mielone i żurawinę.
Smażymy mieszając i dzieląc mięso na mniejsze cząstki.
Dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, wino, koncentrat pomidorowy i doprawiamy miodem, kuminem, zmielonym zielem, pieprzem cayenne, oregano oraz solą i pieprzem. Przesmażamy jeszcze 2-3 minuty.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła, dosypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, następnie dolewamy partiami mleko, cały czas dobrze rozcierając sos.
Dodajemy zmiksowany jarmuż, doprawiamy listkiem laurowym, świeżo tartą gałką muszkatołową, odrobioną soli i pieprzu.
Formę do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy plastry bakłażana, posypujemy częścią sera, nakładamy połowę mięsa i oblewamy częścią beszamelu, następnie powtarzamy czynności, aż do zużycia wszystkich składników.
Ostatnia warstwa powinna składać się z plastrów bakłażana oblanych sosem i posypanych serem. Wstawiamy zapiekankę do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Serwujemy na gorąco.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA