Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania na karnawał i imprezę
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 gruszki
- 1 baton marcepanowy
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 100 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 50 g mąki razowej
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g płatków jęczmiennych
- 1 łyżka pasty z wanilii
- lody waniliowe do podania
- masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gruszki obieramy i kroimy na pół. Wycinamy gniazda nasienne i w środek wkładamy po kawałku batonika marcepanowego.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Układamy na niej gruszki marcepanem do góry, posypujemy rodzynkami.
Do miski wkładamy masło pokrojone na kawałki, dodajemy mąkę pszenną, razową, płatki jęczmienne, cukier trzcinowy i pastę z wanilii. Wyrabiamy ciasto rozcierając składniki między palcami, aż wyjdzie nam kruszonka. Dodajemy płatki migdałowe i rozkruszamy na powierzchni gruszek.
Wstawiamy gruszki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Układamy na niej gruszki marcepanem do góry, posypujemy rodzynkami.
Do miski wkładamy masło pokrojone na kawałki, dodajemy mąkę pszenną, razową, płatki jęczmienne, cukier trzcinowy i pastę z wanilii. Wyrabiamy ciasto rozcierając składniki między palcami, aż wyjdzie nam kruszonka. Dodajemy płatki migdałowe i rozkruszamy na powierzchni gruszek.
Wstawiamy gruszki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W