Gruszki z marcepanem pod kruszonką

Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dania na karnawał i imprezę
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 1 baton marcepanowy
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 100 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g mąki razowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g płatków jęczmiennych
  • 1 łyżka pasty z wanilii
  • lody waniliowe do podania
  • masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gruszki obieramy i kroimy na pół. Wycinamy gniazda nasienne i w środek wkładamy po kawałku batonika marcepanowego.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Układamy na niej gruszki marcepanem do góry, posypujemy rodzynkami.
Do miski wkładamy masło pokrojone na kawałki, dodajemy mąkę pszenną, razową, płatki jęczmienne, cukier trzcinowy i pastę z wanilii. Wyrabiamy ciasto rozcierając składniki między palcami, aż wyjdzie nam kruszonka. Dodajemy płatki migdałowe i rozkruszamy na powierzchni gruszek.
Wstawiamy gruszki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA