Pudding z czerstwej babki drożdżowej
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 5
Składniki:
- ok. ½ czerstwej dużej babki drożdżowej
- ok. 150 g dżemu malinowego
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- masło do wysmarowania formy i plastrów ciasta
- bułka tarta do wysmarowania formy
- cukier demerara i cynamon do posypania
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Babkę kroimy w plastry, a formę do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Jaja wraz ze śmietanką, mlekiem, cukrem i wanilią miksujemy. Układamy plastry ciasta na dnie foremki, każdy delikatnie smarując masłem, a co drugi plaster smarując dżemem. Zalewamy całość masą jajeczną i odstawiamy na kilka minut, żeby czerstwe ciasto zdążyło zmięknąć.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Masę posypujemy cukrem demerara i cynamonem i wstawiamy do pieca na ok. 30 minut. Całość powinna się pięknie zarumienić z zewnątrz, a środek powinien być wilgotny. Podajemy od razu, najlepiej z gałką lodów.
Jaja wraz ze śmietanką, mlekiem, cukrem i wanilią miksujemy. Układamy plastry ciasta na dnie foremki, każdy delikatnie smarując masłem, a co drugi plaster smarując dżemem. Zalewamy całość masą jajeczną i odstawiamy na kilka minut, żeby czerstwe ciasto zdążyło zmięknąć.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Masę posypujemy cukrem demerara i cynamonem i wstawiamy do pieca na ok. 30 minut. Całość powinna się pięknie zarumienić z zewnątrz, a środek powinien być wilgotny. Podajemy od razu, najlepiej z gałką lodów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W