Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia libańska
Składniki:
- 500 g podwójnie mielonej wołowiny (lub chudej jagnięciny)
- 200 g kaszy bulgur
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- mięta
- dymka
- pieprz
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- 75 g orzeszków piniowych
- szczypta kminu
- szczypta kolendra
- świeża mięta
- 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namoczoną kaszę bulgur mieszamy z mielonym mięsem, posiekaną cebulą, czosnkiem, miętą i przyprawami i dobrze mieszamy. Następnie przepuszczamy przez maszynkę lub mielimy w blenderze, aby powstała gładka, jednolita masa. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy, aż wyparuje cała woda. Dodajemy orzeszki piniowe, posiekaną natkę pietruszki i dymkę. Jogurt bałkański łączymy z posiekaną miętą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Z masy mięsno-bulgurowej formujemy kuleczki, kciukiem robimy wgłębienie, do którego nakładamy farsz, zaklejamy, rolujemy na kształt piłki do rugby. Pieczemy na blasze posmarowanej oliwą. Serwujemy z jogurtowym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W