Belgijskie krokiety serowe z majonezem i pietruszką

Belgijskie krokiety serowe
Oceń przepis:
162 ocen Średnia ocena: 2.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia belgijska

Składniki:

  • 60 g masła
  • 140 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 350 g startego sera żółtego
  • 2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)
  • bułka tarta lub panko
  • sól
  • pieprz
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • majonez i natka pietruszki do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z masła, mąki i mleka przygotowujemy beszamel. Podgrzewamy masło, wsypujemy do niego mąkę i przesmażamy kilka minut, do czasu, aż zasmażka straci zapach mąki. Następnie po trochu dolewamy ziemne mleko i mieszamy energicznie, żeby pozbyć się grudek. Po wlaniu całego mleka doprawiamy całość solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ściągamy całość z gazu, dodajemy starty ser i żółtka. Dokładnie i szybko mieszamy. Pozostawiamy masę do wystudzenia, po czym wstawiamy ją na noc do lodówki.

Na drugi dzień z masy formujemy kulki lub podłużne paluszki. Panierujemy je w mące, białku rozkłóconym z łyżką wody, w bułce tartej, po czym ponownie obtaczamy w białku i bułce. Odkładamy najlepiej na min 1 godzinę do lodówki, po czym smażymy w rozgrzanym do 180 stopni oleju przez ok. 2-3 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy z majonezem i pietruszką.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA