Belgijskie krokiety serowe z majonezem i pietruszką
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia belgijska
Składniki:
- 60 g masła
- 140 g mąki
- 200 ml mleka
- 350 g startego sera żółtego
- 2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)
- bułka tarta lub panko
- sól
- pieprz
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- majonez i natka pietruszki do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z masła, mąki i mleka przygotowujemy beszamel. Podgrzewamy masło, wsypujemy do niego mąkę i przesmażamy kilka minut, do czasu, aż zasmażka straci zapach mąki. Następnie po trochu dolewamy ziemne mleko i mieszamy energicznie, żeby pozbyć się grudek. Po wlaniu całego mleka doprawiamy całość solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ściągamy całość z gazu, dodajemy starty ser i żółtka. Dokładnie i szybko mieszamy. Pozostawiamy masę do wystudzenia, po czym wstawiamy ją na noc do lodówki.
Na drugi dzień z masy formujemy kulki lub podłużne paluszki. Panierujemy je w mące, białku rozkłóconym z łyżką wody, w bułce tartej, po czym ponownie obtaczamy w białku i bułce. Odkładamy najlepiej na min 1 godzinę do lodówki, po czym smażymy w rozgrzanym do 180 stopni oleju przez ok. 2-3 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy z majonezem i pietruszką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź