Ślepe zięby w piwnym sosie
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia belgijska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 cienkie
- duże plastry szynki
- 4 steki wołowe z rostbefu
- rozbite między warstwami folii na cienkie plastry
- 25 g masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 12 szalotek
- pokrojonych w ćwiartki
- sól i świeżo mielony pieprz
- do smaku
- 150 ml dobrego belgijskiego piwa
- 50 g masła
- wymieszanego z 2 łyżeczkami mąki
- do zagęszczenia sosu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać w misce składniki nadzienia. Na każdym plastrze mięsa położyć plaster szynki, na szynce ułożyć po ¼ nadzienia. Zwinąć mięso i szynkę, podwijając końce, tak, by powstała paczuszka. Gotową roladkę obwiązać sznurkiem. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, uważając, by nie zaczął dymić. Obsmażyć roladki z każdej strony na rumiano. Zdjąć roladki z patelni i włożyć szalotki. Smażyć przez około 5 minut, aż się przyrumienią. Włożyć z powrotem roladki na patelnię, posypać solą i pieprzem, wlać piwo. Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 8-10 minut. Następnie zdjąć roladki i przełożyć na wygrzany talerz. Widelcem rozetrzeć masło z mąką, a następnie stopniowo dodawać, cały czas mieszając, do sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać piwa. Roladki podawać polane sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia belgijska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W