Penne z sosem ze świeżych pomidorów i bazylii zapiekane pod białym twarogiem z pomidorową sałatką
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Składniki:
- Baza sosu:
- 500 g makaronu penne
- 2 kg dojrzałych i słodkich pomidorów
- 1 ostra papryczka
- 6 ząbków czosnku
- bazylia
- 300 ml oliwy
- pieprz, sól
- 300 g chudego twarogu
- Sałatka z pomidorów:
- 4-5 szt. różnego rodzaju pomidorów
- 2 ząbki młodego czosnku
- bazylia
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- oliwa
- 1 szt. młodej cebuli
- sól, pieprz świeżo mielony
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory obierz ze skórki i drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj starty czosnek, oliwę, bazylię ostrą posiekaną papryczkę i wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Penne ugotuj na pół twardo, odcedź i lekko przelej oliwą. W garnku przesmaż sos i dodaj makaron. Mieszaj koło 2 minut. Pomidory pokrój na kawałki, pomieszaj z posiekaną cebulą, startym czosnkiem, bazylią, octem i oliwą – dopraw. Gotowy makaron przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp serem i zapiekaj aż się zrumieni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W