Tagliatelle z zielonym pesto i kurczakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Dobre dla dzieci, Dania z kurczaka
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 g piersi z kurczaka
- pół łyżeczki soli
- ćwierć łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka masła
- 70 g słodkiej śmietanki 30%
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 50 g tartego parmezanu
- 50 g prażonego słonecznika
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na kilka minut kurczaka. Możesz go wcześniej posolić. Powinien być cienko pokrojony, dzięki czemu zetnie się w 5 minut.
Do naczynia wrzuć rozdrobniony czosnek, koperek, pietruszkę oraz bazylię, sól, pieprz, ser, oliwę i pestki słonecznika (część zostaw do udekorowania dania) i zmiksuj na gładką masę.
Na patelnię z kurczakiem włóż ugotowany makaron, dolej 2 łyżki wody i 3 łyżki pesto. Wymieszaj i podsmaż. Dodaj słodką śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Na koniec przełóż na talerze i udekoruj pozostałymi pestkami słonecznika.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na kilka minut kurczaka. Możesz go wcześniej posolić. Powinien być cienko pokrojony, dzięki czemu zetnie się w 5 minut.
Do naczynia wrzuć rozdrobniony czosnek, koperek, pietruszkę oraz bazylię, sól, pieprz, ser, oliwę i pestki słonecznika (część zostaw do udekorowania dania) i zmiksuj na gładką masę.
Na patelnię z kurczakiem włóż ugotowany makaron, dolej 2 łyżki wody i 3 łyżki pesto. Wymieszaj i podsmaż. Dodaj słodką śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Na koniec przełóż na talerze i udekoruj pozostałymi pestkami słonecznika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W