Tagliatelle z zielonym pesto i kurczakiem

Tagliatelle z zielonym pesto i kurczakiem
Oceń przepis:
538 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Dobre dla dzieci, Dania z kurczaka

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 200 g piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki soli
  • ćwierć łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 70 g słodkiej śmietanki 30%
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • 50 g prażonego słonecznika

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na kilka minut kurczaka. Możesz go wcześniej posolić. Powinien być cienko pokrojony, dzięki czemu zetnie się w 5 minut.
Do naczynia wrzuć rozdrobniony czosnek, koperek, pietruszkę oraz bazylię, sól, pieprz, ser, oliwę i pestki słonecznika (część zostaw do udekorowania dania) i zmiksuj na gładką masę.
Na patelnię z kurczakiem włóż ugotowany makaron, dolej 2 łyżki wody i 3 łyżki pesto. Wymieszaj i podsmaż. Dodaj słodką śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Na koniec przełóż na talerze i udekoruj pozostałymi pestkami słonecznika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA