Krupnik na gęsich podrobach
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z gęsiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 gałązki selera naciowego
- skrzydło gęsi
- szyja gęsi
- podroby z 1 gęsi
- 1 pierś lub udko z gęsi
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- 2 ziemniaki
- 4 suszone grzyby
- 1 rozgnieciony czosnek
- natka pietruszki lub świeży lubczyk do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Części z gęsi myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i na niedużym gazie gotujemy ok. 3-4 godzin, w trakcie zbieramy szumowiny.
Następnie wyławiamy mięso i podroby, a do garnka wrzucamy starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę warzywa, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek i suszone grzyby.
Gotujemy ok. 20 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dosypujemy kaszę.
Przestudzone podroby i mięso z gęsi kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy jak już wszystkie warzywa będą dogotowane, doprawiamy całość solą, pieprzem i serwujemy. Posypujemy natką pietruszki lub świeżym lubczykiem.
Następnie wyławiamy mięso i podroby, a do garnka wrzucamy starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę warzywa, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek i suszone grzyby.
Gotujemy ok. 20 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dosypujemy kaszę.
Przestudzone podroby i mięso z gęsi kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy jak już wszystkie warzywa będą dogotowane, doprawiamy całość solą, pieprzem i serwujemy. Posypujemy natką pietruszki lub świeżym lubczykiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z gęsiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W