Gulasz z gęsich serduszek z plackiem ziemniaczanym i kolorową sałatką

Gulasz z gęsich wątróbek
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z gęsiny

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Serca oczyść z tłuszczu i pokrój na małe kawałki, smaż na smalcu.
Dodaj pokrojonego pora i seler. Gdy serca puszczą sok, dodaj pokrojone kurki i pieczarki w całości.
Następnie dodaj kapary, pastę sambal oelek, cynamon, anyż, zielony groszek, żurawinę.
Całość podlej żubrówką, dopraw solą i pieprzem. Dolej wody i duś na wolnym ogniu.
Pod koniec duszenia dodaj wcześniej ugotowaną fasolę, oraz resztę groszku dla podkreślenia koloru.
Obierz ziemniaki, ugotuj, dolej kefir i ugnieć na puree.
Na tarce zetrzyj ser i czosnek.
Przerzuć ziemniaki na patelnię, polej klarowanym masłem cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy.
Dopraw solą i pieprzem. Polej sokiem z cytryny. Dodaj ser i czosnek. Całość wymieszaj i posyp lubczykiem.
W moździerzu utrzyj orzechy, dodaj pastę krewetkową z chilli, sos rybny, sok z limonki, czosnek i cukier. Całość wymieszaj.
Pokrój kalarepę w bardzo cienkie paski (julienne) i przełóż do miski. Dodaj posiekane papryczki chilli i marchew. Warzywa polej sosem i wymieszaj.
Podawaj gulasz z plackiem i sałatką. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA