Gulasz z gęsich serduszek z plackiem ziemniaczanym i kolorową sałatką
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z gęsiny
Składniki:
- 1 kg gęsich serc
- por
- seler naciowy
- łyżka gęsiego smalcu
- garść kurek
- 2 garści pieczarek
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki pasty sambal oelek
- 4 laski cynamonu
- 2 świeże anyże
- garść zielonego groszku
- garść suszonej żurawiny
- 150 ml żubrówki
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 250 ml wody
- pół szklanki czerwone fasoli
- pół szklanki białej fasoli
- garść groszku w strąkach
- placek z ziemniaków:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 100 ml kefiru
- garść długodojrzewającego sera
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml klarowanego masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- cytryna
- garść świeżego lubczyku
- sos:
- garść orzechów ziemnych
- łyżeczka pasty krewetkowej
- łyżka sosu rybnego
- limonka
- 3 ząbki czosnku
- łyżka brązowego cukru
- sałatka:
- kalarepa
- 2 czerwone papryczki chilli
- zielona papryczka chilli
- marchew
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Serca oczyść z tłuszczu i pokrój na małe kawałki, smaż na smalcu.
Dodaj pokrojonego pora i seler. Gdy serca puszczą sok, dodaj pokrojone kurki i pieczarki w całości.
Następnie dodaj kapary, pastę sambal oelek, cynamon, anyż, zielony groszek, żurawinę.
Całość podlej żubrówką, dopraw solą i pieprzem. Dolej wody i duś na wolnym ogniu.
Pod koniec duszenia dodaj wcześniej ugotowaną fasolę, oraz resztę groszku dla podkreślenia koloru.
Obierz ziemniaki, ugotuj, dolej kefir i ugnieć na puree.
Na tarce zetrzyj ser i czosnek.
Przerzuć ziemniaki na patelnię, polej klarowanym masłem cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy.
Dopraw solą i pieprzem. Polej sokiem z cytryny. Dodaj ser i czosnek. Całość wymieszaj i posyp lubczykiem.
W moździerzu utrzyj orzechy, dodaj pastę krewetkową z chilli, sos rybny, sok z limonki, czosnek i cukier. Całość wymieszaj.
Pokrój kalarepę w bardzo cienkie paski (julienne) i przełóż do miski. Dodaj posiekane papryczki chilli i marchew. Warzywa polej sosem i wymieszaj.
Podawaj gulasz z plackiem i sałatką. Smacznego!
Dodaj pokrojonego pora i seler. Gdy serca puszczą sok, dodaj pokrojone kurki i pieczarki w całości.
Następnie dodaj kapary, pastę sambal oelek, cynamon, anyż, zielony groszek, żurawinę.
Całość podlej żubrówką, dopraw solą i pieprzem. Dolej wody i duś na wolnym ogniu.
Pod koniec duszenia dodaj wcześniej ugotowaną fasolę, oraz resztę groszku dla podkreślenia koloru.
Obierz ziemniaki, ugotuj, dolej kefir i ugnieć na puree.
Na tarce zetrzyj ser i czosnek.
Przerzuć ziemniaki na patelnię, polej klarowanym masłem cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy.
Dopraw solą i pieprzem. Polej sokiem z cytryny. Dodaj ser i czosnek. Całość wymieszaj i posyp lubczykiem.
W moździerzu utrzyj orzechy, dodaj pastę krewetkową z chilli, sos rybny, sok z limonki, czosnek i cukier. Całość wymieszaj.
Pokrój kalarepę w bardzo cienkie paski (julienne) i przełóż do miski. Dodaj posiekane papryczki chilli i marchew. Warzywa polej sosem i wymieszaj.
Podawaj gulasz z plackiem i sałatką. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z gęsiny
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W