Gęś faszerowana kaszą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z gęsiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 x gęś najlepiej żółta i tłusta
- 2-3 szklanki kaszy gryczanej lub jęczmiennej
- 20 dag gęsich wątróbek
- 1 x natka pietruszki
- 3 jajka
- skórka z pomarańczy
- kilka suszonych grzybów
- garść majeranku (najlepiej świeżego)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyszczoną gęś rozetnij wzdłuż grzbietu i usuń ze środka jak najwięcej kości oraz piersi. Kości w nogach i skrzydełkach pozostaw. Gęś od wewnątrz nasmaruj solą i startą skórką z pomarańczy. Nasmarowaną gęś wstaw do lodówki na kilka godzin lub noc. W garze nastaw wywar z grzybów, kości, piersi i podrobów. Gotuj około 1,5 godziny. Wywar odcedź, a podroby i mięso pozostałe przy kościach drobno posiekaj. Kaszę zaciągnij jednym jajkiem i przełóż do garnka, zalej bulionem w proporcji 1:2. Do wszystkiego dodaj posiekane mięso i podroby. Gdy kasza się ugotuje ostudź i dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałe jajka. Całość przełóż do gęsi, a skórę zaszyj. Natrzyj majerankiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 3-4 godziny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z gęsiny
Kuchnia polska
Potrawy na Boże Narodzenie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W