Faszerowane gęsie szyje z tłuczonymi ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z gęsiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska, Kuchnia żydowska
Składniki:
- skóry z 3-4 gęsich szyj
Farsz:
- marchewka
- ½ pęczka szczypiorku
- garść natka pietruszki
- 800 g gęsich wątróbek
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki maki
- sól
- pieprz
Ziemniaki:
- 8 ugotowanych ziemniaków
- ½ szklanki maślanki
- 2 łyżki soku z cytryny
- posiekany ząbek czosnku
- ¼ kostki masła
Surówka:
- por
- mała garść suszonej żurawiny
- łyżka chrzanu
- sok z połówki cytryny
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj farsz. Marchew zetrzyj na grubych oczkach. Szczypiorek, pietruszkę posiekaj.
Wątróbkę pokrój drobno. W misce połącz wszystkie składniki. Dodaj jajka i mąkę. Farsz wymieszaj dopraw solą i pieprzem.
Jeden koniec szyi zwiąż sznurkiem. Następnie za pomocą łyżki napełnij ją ciasno farszem i zwiąż drugi koniec.
Gęsie pipki gotuj w niedużej ilości osolonej wody przez ok. 10 minut. Ugotowane pipki pokrój w grube plastry i obsmaż na maśle. Podawaj z surówką i ziemniakami.
Idealnym dodatkiem będzie surówka. Pora pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, chrzan i suszoną żurawinę. Surówkę wymieszaj i dopraw solą.
Ziemniaki ugnieć z pozostałymi składnikami na gładkie purée.
Wątróbkę pokrój drobno. W misce połącz wszystkie składniki. Dodaj jajka i mąkę. Farsz wymieszaj dopraw solą i pieprzem.
Jeden koniec szyi zwiąż sznurkiem. Następnie za pomocą łyżki napełnij ją ciasno farszem i zwiąż drugi koniec.
Gęsie pipki gotuj w niedużej ilości osolonej wody przez ok. 10 minut. Ugotowane pipki pokrój w grube plastry i obsmaż na maśle. Podawaj z surówką i ziemniakami.
Idealnym dodatkiem będzie surówka. Pora pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, chrzan i suszoną żurawinę. Surówkę wymieszaj i dopraw solą.
Ziemniaki ugnieć z pozostałymi składnikami na gładkie purée.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z gęsiny
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W