Halibut ze świeżą polentą i sosem paprykowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 czerwona słodka papryka
- obrana ze skórki obieraczką do warzyw
- pokrojona na kawałki o boku 2
- 5 cm (około 1 szklanki)
- ¾ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 ½ szklanki ziaren kukurydzy (z 4 kolb)
- 2 łyżki masła
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 4 małe steki z halibuta (po 120 g i 2 cm grubości)
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kawałki czerwonej papryki wrzucić do blendera. Doprawić ¼ łyżeczki soli. Wlać oliwę. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do naczynia, nadającego się do kuchenek mikrofalowych. Na dużej patelni doprowadzić do wrzenia 1,5 l wody. Wrzucić ziarna kukurydzy do blendera i zetrzeć na gładką masę. (Powinno się otrzymać około 2 szklanek.) W rondelku rozgrzać masło. Dodać puree z kukurydzy, pozostałą część soli i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 30 sekund, aż puree zgęstnieje. Odstawić na bok, na czas obgotowania wody. Włożyć rybę do wrzącej wody. Zmniejszyć płomień na mały. Gotować przez 2-3 minuty, zależnie od grubości ryby i własnych upodobań. Tymczasem, w kuchence mikrofalowej rozgrzać paprykę z oliwą. Rozdzielić puree na cztery talerze. Wyjąć rybę z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na wierzchu polenty. Polać ostrym sosem chili, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W