Lubina en salsa de pimiento rojo
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1 duży labraks (okoń morski)
- 2 ząbki czosnku w łupinach
- oliwa
- sól
- pieprz
Salsa:
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa
Do podania:
- ziemniaki podsmażane lub z wody w plastrach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rybę myjemy, osuszamy i filetujemy. Skórę zostawiamy, pozbywamy się ości. Przyprawiamy filety solą i pieprzem od strony bez skóry.
Przygotowujemy salsę. Cebule i paprykę kroimy w podobnej wielkości kostkę. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy w szerokim rondlu i wrzucamy do niej cebulę, smażymy, aż się zeszkli, następnie dodajemy do niej drobno pokrojony czosnek, krótko przesmażamy i dodajemy paprykę. Przesmażamy dotąd, aż papryka będzie zupełnie miękka, co jakiś czas całość mieszamy. Przekładamy wszystko do wysokiego dzbanka i miksujemy na pastę.
Na dużej patelni rozgrzewamy ½ szklanki oliwy, na jeszcze chłodną wrzucamy 2 ząbki czosnku w łupinach i jak się tłuszcz podgrzeje przekładamy na niego filety skórą do góry. Smażymy, aż się lekko zarumienią, ale niezbyt długo, żeby nie wysuszyć ryby. Następnie obracamy i dosmażamy do zrumieniania skórki i do czasu, aż zetnie się w środku.
Na talerz wylewamy porcję salsy, układamy na niej filet. Serwujemy gorące, najlepiej w ziemniakami z wody pokrojonymi w grubsze plastry lub podsmażonymi na oliwie.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź