Churros
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 8)
Rodzaj dania:
Pączki
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 225 ml wody
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 60 g masła
  • 165 g maki
  • 3 jaja
  • spora szczypta soli
  • olej do smażenia
Do podania:
  • cukier, cynamon, gorąca czekolada

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto parzone. Wlewamy wodę do rondla, dodajemy masło, sól cukier i miód. Zagotowujemy całość. Gdy tłuszcz się rozpuści,  wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Trzymamy rondelek ma małym gazie i cały czas mieszamy masę drewnianą łyżką do czasu, aż rozetrzemy wszystkie grudki mąki, a ciasto będzie gładkie i zacznie się odklejać od ścianek.

Przekładamy ciasto do większej miski, rozcieramy trochę i pozostawiamy na ok. 10 minut do przestudzenia. Następnie wbijamy kolejno 3 jajka i mieszamy, aż masa dobrze połączy się z i rozluźni. Za każdym razem wbijamy jedno jajko i mieszamy, później kolejne. Masę lekko solimy.

W drugim rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju, tak by churros mogły swobodnie pływać w tłuszczu.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy zgrabne paski, najlepiej na kawałki papieru do pieczenia. Następnie łapiemy za papier i wkładamy ciasto do gorącego tłuszczu papierem do góry, po chwili wyławiamy papier i smażymy churros na złoty kolor. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i jeszcze gorące obtaczamy w cukrze zmieszanym z cynamonem. Serwujemy z gorącą, gęstą czekoladą.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA