Churros
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 8)
- Rodzaj dania:
- Pączki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 225 ml wody
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 60 g masła
- 165 g maki
- 3 jaja
- spora szczypta soli
- olej do smażenia
Do podania:
- cukier, cynamon, gorąca czekolada
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto parzone. Wlewamy wodę do rondla, dodajemy masło, sól cukier i miód. Zagotowujemy całość. Gdy tłuszcz się rozpuści, wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Trzymamy rondelek ma małym gazie i cały czas mieszamy masę drewnianą łyżką do czasu, aż rozetrzemy wszystkie grudki mąki, a ciasto będzie gładkie i zacznie się odklejać od ścianek.
Przekładamy ciasto do większej miski, rozcieramy trochę i pozostawiamy na ok. 10 minut do przestudzenia. Następnie wbijamy kolejno 3 jajka i mieszamy, aż masa dobrze połączy się z i rozluźni. Za każdym razem wbijamy jedno jajko i mieszamy, później kolejne. Masę lekko solimy.
W drugim rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju, tak by churros mogły swobodnie pływać w tłuszczu.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy zgrabne paski, najlepiej na kawałki papieru do pieczenia. Następnie łapiemy za papier i wkładamy ciasto do gorącego tłuszczu papierem do góry, po chwili wyławiamy papier i smażymy churros na złoty kolor. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i jeszcze gorące obtaczamy w cukrze zmieszanym z cynamonem. Serwujemy z gorącą, gęstą czekoladą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź