Greckie pączki loukoumades
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 8)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Desery, Pączki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Syrop:
- 250 ml wody
- 200 g cukru
- 1 gruby plaster cytryny
- 1 łyżka miodu
Ciasto:
- 250 ml maślanki
- 310 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 14 g suszonych drożdży
- szczypta soli
- 500 g mąki
- 100 g drobnego cukru
- olej
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania syropu. Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy wodę, miód i plaster cytryny. Gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści, część płynu odparuje, ale syrop nadal pozostanie dość lekki i rzadki, nie powinien za mocno zgęstnieć. Syrop przelewamy do miski i studzimy.
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, wsypujemy drożdże, dodajemy miód i wlewamy maślankę oraz mleko. Mieszamy całość rózgą aż do połączenia składników, staramy się pozbyć wszystkich grudek mąki. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na ok. 1-1,5 h, aż podwoi swoją objętość.
Rozgrzewamy olej najlepiej w szerokim rondelku, następnie za pomocą łyżek maczanych w wodzie lub dłońmi (w rękawiczkach albo maczając palce w wodzie) formujemy małe kulki i wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy pączki aż będą rumiane, następnie odsączamy je łyżką cedzakową i przekładamy bezpośrednio do syropu. Chwilę w nim mieszamy pączki i odsączamy z nadmiaru płynu. Posypujemy sezamem i cynamonem lub pokruszonymi pistacjami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź