Pączusie serowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki
Składniki:
- 250 g sera śmietankowego, najlepiej takiego na sernik, już zmielonego
- 300-400 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- szczypta soli
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 jaja
- 2 łyżki wódki lub spirytusu
- 4 łyżki miękkiego masła
- 2 kostki smalcu do smażenia
- cukier puder do posypania
- cukier trzcinowy, drobny do obtoczenia
- cynamon
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ser, jaja, jogurt cukier, masło, esencję i sól ucieramy mikserem lub drewnianą łyżką. Dodajemy alkohol i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy część mąki, proszek do pieczenia i sodkę wyrabiamy dłońmi i znów dodajemy mąkę. Przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Ciasto tylko delikatnie podsypujemy mąką ponieważ powinno pozostać mięciutkie. W małym rondelku rozgrzewamy smalec, jak jego temperatura będzie się wahać między 160-170 stopni zaczynamy smażyć pączki, oponki. Wykrawamy z ciasta ulubione kształty np. oponki, małe pączki itp. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze trzcinowym wymieszanym z cynamonem lub oprószamy cukrem pudrem jak lekko przestygną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W