Sernik matcha

Sernik matcha
Oceń przepis:
108 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Serniki

Składniki:

Masa serowa:
  • 1 kg półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego
  • 280 ml śmietany kremówki
  • 6 dużych jajek
  • 220 g cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 50 ml soku z limonki lub bergamotki
  • skórka starta z jednej limonki
  • 20 g matchy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciastka pokrusz w malakserze. Dolej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa nie będzie się lepić, dolej jeszcze odrobinę masła.
Wyłóż spod tortownicy ( 24 cm ) papierem, wysyp na spód masę biszkoptową i delikatne wyrównaj. Podpiecz w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut.
Przygotuj sernik. Robimy go bardzo podobnie jak klasyczny new yorker.
W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, skrobię, sok z limonki i zaczynamy mieszać, dodając stopniowo jajka i kremówkę.
W momencie połączenia składników przestajemy mieszać, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy.
Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy matchę, do drugiej skórkę z limonki.
Masę z zieloną herbatą nakładamy delikatnie na podpieczony spód i zapiekamy w kąpieli wodnej w temp. 160 stopni przez około 12-16 minut. Pieczemy, aż masa się delikatnie zetnie. Następnie ostrożnie nakładamy pozostałą serową masę z limonką. Sernik pieczemy przez kolejne 40-50 minut w kąpieli wodnej.
Po dopieczeniu sernik wyciągamy na blat i po wstępnym przestudzeniu chłodzimy go w lodowce przez 4-6 godzin.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA