Włoskie cantucci z migdałami i suszonymi śliwkami

Włoskie cantucci z migdałami i suszonymi śliwkami
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Dietosfera (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania dietetyczne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Ilość osób:
5

Składniki:

  • 200 g mielonych migdałów
  • 50 g płatków migdałowych
  • 300 g mąki razowej
  • 150 g cukru
  • 3 jaja + 1 do smarowania
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kefiru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki miodu + 3 łyżki do smarowania
  • trochę migdałów w płatkach do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy płatki migdałowe i posiekane śliwki. Mieszamy. Następnie dodajemy 3 jaja, masło i kefir. Wyrabiamy dość twarde ciasto. Wałkujemy cienkie wałki, pieczemy (140 stopni C ok. 20-30 min), lekko studzimy kroimy w skośne plasterki, smarujemy roztrzepanym jajkiem z miodem, posypujemy płatkami migdałów tak, aby się przykleiły i ponownie zapiekamy ok. 5 minut. Cantucci można przechowywać kilka tygodni w zamkniętym opakowaniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA