Tarta czekoladowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Skadniki
gotowe ciasto do tarty, śr. 20 cm
śmietany
pół miarki mleka
170 g drobno pokrojonej czekolady deserowej
50 g cukru
jajko + żółtko
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160°C.
Wsypać czekoladę do miski. Zagotować w rondlu śmietanę, mleko i cukier. Zdjąć z gazu i dodać rozdrobnioną czekoladę, mieszając, żeby się roztopiła. Stopniowo wmieszać jajko i przecedzić masę do ciasta. Piec, aż stężeje, przez ok. 20 min. Wystudzić.
Laura Calder
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W