Kotlety z kaparami

Kotlety z kaparami
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 kotlety wieprzowe (165 g każdy)
  • sól i pieprz
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 posiekana szalotka
  • 60 g bulionu
  • 1 łyżka kaparów
  • garść posiekanego tymianku lub pietruszki
  • skórka z 1/2 cytryny i sok do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dopraw kotlety solą, pieprzem i cukrem. Na patelni podgrzej olej i masło. Smaż kotlety z obu stron, aż będą rumiane i miękkie, czyli około 5 min z każdej strony. Kiedy mięso będzie gotowe, przełóż je na talerz. Przykryj, żeby kotlety nie wystygły. Na patelnię wrzuć szalotkę i delikatnie podsmaż. Zdeglasuj patelnię bulionem, żeby oderwały się kawałki mięsa, które przywarły. Odparuj, aż zostaną 2 łyżki płynu. Wrzuć kapary, tymianek lub pietruszkę, skórkę z cytryny i sok. Dopraw. Polej kotlety sosem i podaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA