Kotlety z kaparami
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 kotlety wieprzowe (165 g każdy)
- sól i pieprz
- cukier do smaku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 posiekana szalotka
- 60 g bulionu
- 1 łyżka kaparów
- garść posiekanego tymianku lub pietruszki
- skórka z 1/2 cytryny i sok do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dopraw kotlety solą, pieprzem i cukrem. Na patelni podgrzej olej i masło. Smaż kotlety z obu stron, aż będą rumiane i miękkie, czyli około 5 min z każdej strony. Kiedy mięso będzie gotowe, przełóż je na talerz. Przykryj, żeby kotlety nie wystygły. Na patelnię wrzuć szalotkę i delikatnie podsmaż. Zdeglasuj patelnię bulionem, żeby oderwały się kawałki mięsa, które przywarły. Odparuj, aż zostaną 2 łyżki płynu. Wrzuć kapary, tymianek lub pietruszkę, skórkę z cytryny i sok. Dopraw. Polej kotlety sosem i podaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W