Królik duszony w białym winie z oliwkami, kaparami i cebulą, z makaronem z ziołami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- tuszka królika
- seler naciowy
- 4 cebule dymki
- 2 średnie marchewki
- 2 garście czarnych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- kilka gałązek rozmarynu i tymianku
- mąka do oprószenia królika
- 1/2 kostki masła
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- szklanka wody
- smażony makaron:
- 500 g tagliatelle
- garść świeżej bazylii
- garść lubczyku
- garść natki pietruszki
- oliwa do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- garść startego długodojrzewającego sera
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Królika podziel na części. Dopraw go solą i pieprzem. Selera naciowego i oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulki przekrój na pół. Marchewki pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej olej i masło. Królika oprósz mąką i obsmaż. Obsmażone kawałki mięsa przełóż do brytfanny i dodaj szklankę wody. Na patelni przesmaż warzywa, tymianek i rozmaryn. Podlej je winem i śmietanką. Dodaj musztardę i wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Warzywny sos przelej do brytfanny. Królika z warzywami gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
W osolonej wodzie ugotuj makaron. Podsmaż go na oliwie z czosnkiem i dolej małą chochelkę wody z gotowania makaronu. Zioła posiekaj i dodaj do makaronu. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj garść drobno startego długodojrzewającego sera. Królika podawaj z makaronem.
W osolonej wodzie ugotuj makaron. Podsmaż go na oliwie z czosnkiem i dolej małą chochelkę wody z gotowania makaronu. Zioła posiekaj i dodaj do makaronu. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj garść drobno startego długodojrzewającego sera. Królika podawaj z makaronem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W