Królik duszony w białym winie z oliwkami, kaparami i cebulą, z makaronem z ziołami

Królik duszony w białym winie
Oceń przepis:
69 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Królika podziel na części. Dopraw go solą i pieprzem. Selera naciowego i oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulki przekrój na pół. Marchewki pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej olej i masło. Królika oprósz mąką i obsmaż. Obsmażone kawałki mięsa przełóż do brytfanny i dodaj szklankę wody. Na patelni przesmaż warzywa, tymianek i rozmaryn. Podlej je winem i śmietanką. Dodaj musztardę i wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Warzywny sos przelej do brytfanny. Królika z warzywami gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
W osolonej wodzie ugotuj makaron. Podsmaż go na oliwie z czosnkiem i dolej małą chochelkę wody z gotowania makaronu. Zioła posiekaj i dodaj do makaronu. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj garść drobno startego długodojrzewającego sera. Królika podawaj z makaronem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA