Paella pacyficzna
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 6)
- Trudność:
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
60 ml (¼ szklanki) oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka, grubo posiekana
- 1 cebula, grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 pomidory, przepołowione, grubo starte, bez skórki
- 300 g boczku wieprzowego, pokrojonego na kawałki 2,5 cm
- 300 g udek kurczaka, ze skórką, pokrojonych na 2,5 cm kawałki
- 4 gałązki tymianku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 200 ml białego wina
- 1 litr niesolonego kurczaka lub wywaru rybnego
- 1 szczypta szafranu
- 500 g ryżu Koshihikari, moczonego przez 15 minut w zimnej wodzie, odsączonego
- 6 dużych krewetek Yamba
- 250 g mrożonego groszku
- 6 dużych ostryg, oczyszczonych i otwartych
- pietruszka, posiekana, do dekoracji
-
-
Masło Cassino
- 250 g masła niesolonego, miękkiego
- 2 plastry boczku wieprzowego, usmażonego i drobno posiekanego
- 1 ząbek czosnku, zmielony
- 2 szalotki, zmielone
- ¼ szklanki drobno posiekanej pieczonej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na dużej patelni na dużym ogniu. Dodaj paprykę, cebulę i czosnek i smaż przez 5 minut, aż wszystko zrobi się złociste. Dodaj pomidory, dopraw solą i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut, aż składniki się skarmelizują.
Dodaj wieprzowinę i kurczaka i gotuj przez 3 minuty na brązowy kolor. Dodaj tymianek, liście laurowe i paprykę. Wymieszaj. Zdeglasuj patelnię białym winem, skrobiąc drewnianą łyżką jej dno. Dodaj wywar i szafran i zagotuj. Dodaj ryż uważając, żeby żadne ziarenko nie wystawało ponad powierzchnię wywaru. Dopraw solą i gotuj dalej. Kiedy ryż zacznie wypływać na powierzchnię, rozłóż na wierzchu krewetki, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 8-10 minut. Dodaj groszek i połóż na wierzchu ostrygi, wciskając je w ryż.
Aby zrobić masło Cassino, wymieszaj jego składniki w misce. Nałóż masło do każdej muszli z ostrygą. Poczekaj 5 minut, aż ostrygi lekko się zagrzeją, a masło roztopi.
Paellę podawaj natychmiast.
Uwaga
Ryż Koshihikari jest często sprzedawany jako ryż do sushi. Można też być ryż calasparra albo bomba.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź