Barramundi w melaleuce z zizanią i łobodą
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 4)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
1,8 kg barramundi, oczyszczonej
- 60 ml (¼ szklanki) oliwy z oliwek, dodatkowo do skropienia
- 6 dymek, biała część pokrojona w cienkie plastry, zielona zachowana
- 3 cytryny, 1 w plasterkach
- 1 pęczek koperku, grubo posiekanego, zachowane łodygi
- 1 duży arkusz malelauki
- 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 3 szklanki łobody lub młodego szpinaku, grubo posiekanego
- 200 g (1 szklanka) ryżu jaśminowego, wypłukanego i osuszonego
- 200 g (1 szklanka) zizanii wodnej (lub tajskiego czerwonego ryżu), moczonej w zimnej wodzie przez 40 minut, osuszonego
- 750 ml (3 szklanki) wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby przygotować rybę, osusz ją ręcznikiem papierowym. Skrop rybę oliwą w środku i na zewnątrz, i dopraw solą. Włóż do jej środka zieloną część dymki, plasterki cytryny i łodygi koperku. Owiń rybę w arkusz melaleuki, zwiąż sznurkiem lub zawiń szczelnie w folię aluminiową.
Rozgrzej grill. Piecz rybę przez 15 minut z każdej strony.
W tym czasie rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Smaż czosnek i pokrojoną dymkę przez 2 minuty, aż zmiękną. Dodaj łobodę i gotuj kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj ryż i wymieszaj go z olejem. Dopraw solą. Dolej wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj ryż przez 15 minut aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Wyłącz ogień i nie zdejmuj pokrywki jeszcze przez 10 minut. Dodaj koperek i sok z cytryny.
Ostrożnie odwiń rybę i zdejmij skórę. Rozdziel ryż pomiędzy miseczki, połóż na nim rybę i pozostały koperek. Podawaj z kawałkami cytryny.
Uwaga
Łobodę i melaleukę można kupić w sklepie z lokalnymi składnikami.
Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź