Tartaletki z jeżynami
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
-
2 łubianki świeżych jeżyn
- 2 łyżki cukru
- 1½ łyżki mąki kukurydzianej
- 300 ml gęstej śmietany
-
Ciasto kruche
- 250 g mąki
- 65 g cukru pudru
- 125 g bardzo zimnego, niesolonego masła
- 1 żółtko jaja
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby zrobić ciasto, połącz mąkę z cukrem w dużej misce. Zetrzyj zimne masło na tarce i wymieszaj je z mąką i cukrem. Dodaj żółtko, w razie konieczności zimną wodę, i zagnieć ciasto. Podziel je na kawałki i wypełnij nimi foremki na muffinki. Włóż do lodówki na 20 minut, aż ciasto stwardnieje.
W misce wymieszaj owoce z cukrem. Lekko zgnieć owoce i wymieszaj z mąką kukurydzianą. Nałóż mieszankę do foremek z ciastem, a potem włóż wszystko do piekarnika i piecz przez 30 minut na złocisty kolor. Zostaw do ostygnięcia.
Wlej śmietanę do dużego słoika o pojemności minimum 450 mililitrów. Przed podaniem potrząsaj słoikiem przez 5 minut, aż śmietana się ubije. Podawaj tartaletki z bitą śmietaną.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź