Tarta z porami i kozim serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
Składniki:
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tymianku
Farsz:
- 180 g roladki sera koziego, np. Soignon lub podobnego
- 2-3 młode pory (tylko biała część)
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- 150 ml gęstej śmietany
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego oregano
- 150 g białego, lekkiego wina
- 1 ząbek czosnku w łupinie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i szybko miksujemy, aż ciasto zacznie sklejać się w kulę. Można też zrobić ciasto ręcznie: wysypujemy na stolnicę mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, tymianek i sól. Na środku robimy dołek, wlewamy do niego rozkłócone jajo i na około układamy kawałki masła. Rozcieramy składniki w dłoniach robiąc kruszonkę lub „zarabiamy” ciasto nożem. Sklejamy w kulę i wkładamy do lodówki owinięte folią spożywczą.
Pory dokładnie myjemy, odkrawamy zielone części i część dolną z wąsami. Przekrawamy na pół i raz jeszcze na pół i możemy ponownie przepłukać, żeby pozbyć się piasku. Paski pora kroimy na długość ok. 7 cm.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ząbek czosnku razem z łupiną i dodajemy pory. Na niedużym gazie przesmażamy, aż zmiękną, ok. 2-3 minut. Podlewamy winem, dodajemy listki tymianku i żurawinę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż płyn odparuje.
Ser kozi kroimy w plastry, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy na całej powierzchni, a jaja ze śmietaną łączymy dokładnie za pomocą rózgi.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przestudzane pory układamy na dnie ciasta, dosypujemy podprażone na suchej patelni orzeszki pinii i przykrywamy plastrami sera koziego. Przyprawiamy dodatkową porcją świeżo mielonego pieprzu i listkami oregano i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 30 -35 minut, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Podajemy na przystawkę lub jako danie główne z lekką, zieloną sałatką.
Pory dokładnie myjemy, odkrawamy zielone części i część dolną z wąsami. Przekrawamy na pół i raz jeszcze na pół i możemy ponownie przepłukać, żeby pozbyć się piasku. Paski pora kroimy na długość ok. 7 cm.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ząbek czosnku razem z łupiną i dodajemy pory. Na niedużym gazie przesmażamy, aż zmiękną, ok. 2-3 minut. Podlewamy winem, dodajemy listki tymianku i żurawinę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż płyn odparuje.
Ser kozi kroimy w plastry, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy na całej powierzchni, a jaja ze śmietaną łączymy dokładnie za pomocą rózgi.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przestudzane pory układamy na dnie ciasta, dosypujemy podprażone na suchej patelni orzeszki pinii i przykrywamy plastrami sera koziego. Przyprawiamy dodatkową porcją świeżo mielonego pieprzu i listkami oregano i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 30 -35 minut, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Podajemy na przystawkę lub jako danie główne z lekką, zieloną sałatką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Tarty
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W