Kasza pęczak z marynowanymi krewetkami

Kasza pęczak z marynowanymi krewetkami
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 100 g sera Bursztyn
  • łyżka masła
  • 2 pomidory
  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 2 cebule szalotki (lub czerwone)
  • pęczek włoszczyzny
  • 500 g dyni
  • kilka liści jarmużu
  • cukinia
  • 2 papryczki chili
  • 2 jabłka
  • szklanka soku z jabłek
  • limonka i cytryna
  • olej do smażenia
  • lubczyk, koperek, natka pietruszki, werbena,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach i soli.
Krewetki rozmrażamy w temperaturze pokojowej, marynujemy w soku z limonki, z cytryny i jabłkowym, w świeżym lubczyku i werbenie. Dodajemy jeszcze pokrojone pomidory i paprykę chili. Odstawiamy do zamarynowania.
Na patelni przesmażamy pokrojone drobno cebule, lekko podrumieniamy i dodajemy surową kaszę. Smażymy kilka minut i podlewamy gorącym bulionem. W trakcie podlewania kolejnymi porcjami bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, jabłka, cukinię, jarmuż i trochę soku jabłkowego.
Dla nadania odpowiedniej konsystencji do kaszy na koniec dodajemy ser tarty bursztyn i masło. Świeże zioła siekamy, wszystko dokładnie mieszamy i na kolorowej kaszy podajemy zamarynowane krewetki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA