Pieczony filet z indyka z warzywnym sosem
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z indyka
Składniki:
- 1 filet z indyka
- świeży rozmaryn
- sok i skórka z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
Sos warzywny:
- 2 pomidory
- 2 marchewki
- 2 cebule
- oliwa
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 140ºC.
Filet oczyść, przypraw solą i pieprzem. Miód wymieszaj z łyżeczką posiekanego rozmarynu i skórką otartą z pomarańczy. Dodaj tyle soku z pomarańczy, żeby glazurą można było smarować indyka. Posmaruj filet i włóż do rękawa do pieczenia. Ułóż na blaszce i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Na tej samej blaszce ułóż warzywa na sos. Po około 50 minutach zwiększ temperaturę do 200º C i rozetnij rękaw. Piecz około 15 minut, aż mięso się przyrumieni. W trakcie polewaj mięso sosem, który powstał podczas pieczenia.
Sos: Upieczone marchewki, pomidory i cebule zmiksuj z odrobiną oliwy na gładki warzywny sos.
Dopraw solą i pieprzem.
Podziel filet na porcje i podaj z warzywnym sosem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź