Pieczone pulpety z indyka
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z indyka, Kotlety mielone
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Pulpety:
- 500 g mielonego indyka
- 1 cebula
- ½ czerstwej kajzerki
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Purée z groszku:
- 500 g mrożonego groszku
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta)
- sól
- pieprz
Marchewka karmelizowana:
- spory pęczek młodej marchewki (lub 500 g starej)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- sól
- kilka gałązek świeżego tymianku do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bułkę namaczamy w mleku na ok. 15 minut.
Cebulę obieramy, ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach i dodajemy do mielonego indyka. Wbijamy jajko, wrzucamy majeranek, odciśniętą w dłoniach bułkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zaczynamy wyrabiać, dodając po trochu śmietanę. Wyrabiamy mięso tak długo i energicznie, aż stanie się elastyczne, gładkie i nie będzie lepić się do rąk.
Formujemy w dłoniach małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Marchew obieramy i kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy marchewkę, miód, sok z cytryny i sól. Smażymy przez ok. 10 minut, aż marchewka zmięknie.
Groszek rozmrażamy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odcedzamy, dodajemy masło i gałkę muszkatołową, mieszamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy czosnek, ogórka, sól i cukier, mieszamy.
Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut. Podajemy z purée z groszku i obsmażoną marchewką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź