Rogale maślane z makiem
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 250 ml mleka
- 10 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 400-450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- mleko do namoczenia
- mak, siemię lniane, sezam, kaszka kukurydziana
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce rozpuścić w mleku drożdże, cukier i mleko w proszku.
Dodać mąkę i roztrzepane jajka z żółtkami. Wymieszać na jednolitą masę.
Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie, dalej wyrabiając, dodawać pokrojone w kostkę masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
Ciasto przełożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 1,5 godziny).
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x15 cm. Pokroić na trójkąty. Każdy zwinąć, zaczynając od szerokiej podstawy trójkąta.
Wierzch namoczyć w mleku lub wodzie, a następnie w ziarnach.
Ułożyć na blaszce do pieczenia.
Odstawić na około 1 godzinę do drugiego wyrastania, czyli garowania
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200º C. Wsadzić blachę do piekarnika, zaparować i piec ok. 20 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź