Chleb żytni na zakwasie
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 5)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- (na 2 bochenki po około 600 g)
- Zakwas:
- 1 łyżka startera zakwasu
- 100 g mąki żytniej razowej
- 100 ml wody
- 100 g ziaren słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 100 g czerstwego podpieczonego w piekarniku pieczywa na zakwasie
- 300 ml wody
Ciasto właściwe:
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki miodu
- namoczony czerstwy chleb
- namoczone ziarna słonecznika
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zakwas - 1 dzień przed pieczeniem
Do startera zakwasu dodać mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Ziarna słonecznika oraz pokruszone kawałki chleba zalać wodą i również odstawić.
Ciasto właściwe - dzień pieczenia
Zakwas wymieszać z namoczonymi ziarnami i pieczywem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4-5 godzin.
Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę. Nasmarować masłem keksówkę długości 25 cm. Mokrą dłonią przełożyć ciasto do foremki i wyrównać ciasto. Przykryć foliowym workiem i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Foremkę wstawić do piekarnika, zaparować i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze godzinę.
Wyjąć chleb z piekarnika, następnie z foremek i odstawić na kratki do studzenia aby odparował.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź