Schab gotowany
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg kawałek ładnego schabu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
- ok. ¼ szklanki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ½ główki czosnku
- ok. 2 l wody
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Schab osuszamy, wycinamy twardą błonę i odkładamy. Do garnka wlewamy wodę i dorzucamy wszystkie pozostałe składniki, poza schabem. Zagotowujemy wodę z przyprawami, rozpuszczamy w niej sól i cukier. Następnie do wrzątku wkładamy mięso, zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy garnek i gotujemy mięso ok. 20 minut.
Odkrywamy garnek, zostawiamy całość do całkowitego wystudzenia. Wyciągamy mięso, ponownie zagotowujemy zawartość garnka i do wrzątku znowu wkładamy mięso. Na minimalnym płomieniu gotujemy 18 minut.
Po tym czasie odkrywamy garnek, wyłączamy gaz i zostawiamy schab do całkowitego wystudzenia w gorącej zalewie. Wystudzony schab wyciągamy z garnka, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i przechowujemy w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku, może tam postać nawet 5 dni. Serwujemy na platerze zimnych mięs i jako wędlinę do kanapek.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź