Bajgiel z kremową jajecznicą ze szpinakiem, gałką muszkatołową i czosnkiem

Bajgiel z kremową jajecznicą ze szpinakiem, gałką muszkatołową i czosnkiem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • bajgiel z ziarnami
  • 2 jajka
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy
  • łyżka serka śmietankowego
  • cytryna
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Liście szpinaku kroimy na pół, dorzucamy do czosnku i od razu ścieramy sporą ilość gałki muszkatołowej. Dodajemy sól i podsmażamy. Gdy liście zwiotczeją, dodajemy serek śmietankowy. Kremowy szpinak odkładamy na bok.

Rozgrzewamy masło na patelni. Jajka rozkłócamy, dodajemy pieprz i sól i wlewamy na patelnię. Podsmażamy, co chwilę zeskrobując jajecznicę z dna patelni, aby powstały długie, jajeczne farfocle otoczone kremowym jajkiem. Bajgla kroimy na pół i podgrzewamy w tosterze.

Jeszcze ciepłego bajgla smarujemy resztką serka śmietankowego. Na dolną część wykładamy sporą porcję szpinaku, na nim układamy kremową jajecznicę. Całość posypujemy świeżo młotkowanym pieprzem i opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem. Przykrywamy górną częścią bajgla.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA