Bajgiel z kremową jajecznicą ze szpinakiem, gałką muszkatołową i czosnkiem
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- bajgiel z ziarnami
- 2 jajka
- opakowanie świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- łyżeczka masła
- łyżka oliwy
- łyżka serka śmietankowego
- cytryna
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Liście szpinaku kroimy na pół, dorzucamy do czosnku i od razu ścieramy sporą ilość gałki muszkatołowej. Dodajemy sól i podsmażamy. Gdy liście zwiotczeją, dodajemy serek śmietankowy. Kremowy szpinak odkładamy na bok.
Rozgrzewamy masło na patelni. Jajka rozkłócamy, dodajemy pieprz i sól i wlewamy na patelnię. Podsmażamy, co chwilę zeskrobując jajecznicę z dna patelni, aby powstały długie, jajeczne farfocle otoczone kremowym jajkiem. Bajgla kroimy na pół i podgrzewamy w tosterze.
Jeszcze ciepłego bajgla smarujemy resztką serka śmietankowego. Na dolną część wykładamy sporą porcję szpinaku, na nim układamy kremową jajecznicę. Całość posypujemy świeżo młotkowanym pieprzem i opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem. Przykrywamy górną częścią bajgla.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź