Bigos

Bigos
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 cebula, pokrojona w półtalarki
  • 1 łyżeczka jagód jałowca, zmiażdżonych
  • ½ łyżeczki kminku
  • 300 g chudego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 500 g kiszonej kapusty
  • pół główki białej kapusty, poszatkowanej
  • 200 g świeżych pomidorów, pokrojonych w kostkę lub puszka 400 g krojonych pomidorów
  • 500 ml bulionu drobiowego lub wołowego
  • 10 suszonych grzybów
  • 300 g wędzonek kiełbasy, pokrojonej na kawałki
  • 1 starte jabłko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym, szerokim garnku rozgrzej masło. Włóż cebulę i zeszklij na średnim ogniu. Wsyp jagody jałowca i kminek, dodaj boczek. Posyp brązowym cukrem. Zwiększ temperaturę na kilka minut, by mięso się zrumieniło.
Odciśnij kiszoną kapustę z soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać uprzednio zimną wodą. Włóż odciśniętą kapustę do garnka, dodaj białą kapustę i pomidory, po czym wlej bulion. Gotuj na małym ogniu przez 30 min.
Suszone grzyby zalej gorącą wodą. Kiedy zmiękną, posiekaj je i dodaj wraz z płynem z moczenia do bigosu. Włóż kawałki kiełbasy i starte jabłko. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Gotowe!
Możesz też zostawić bigos na noc, by smaki się przegryzły i podawać po odgrzaniu następnego dnia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA