Bigos
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 50 g masła
- 1 cebula, pokrojona w półtalarki
- 1 łyżeczka jagód jałowca, zmiażdżonych
- ½ łyżeczki kminku
- 300 g chudego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka brązowego cukru
- 500 g kiszonej kapusty
- pół główki białej kapusty, poszatkowanej
- 200 g świeżych pomidorów, pokrojonych w kostkę lub puszka 400 g krojonych pomidorów
- 500 ml bulionu drobiowego lub wołowego
- 10 suszonych grzybów
- 300 g wędzonek kiełbasy, pokrojonej na kawałki
- 1 starte jabłko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym, szerokim garnku rozgrzej masło. Włóż cebulę i zeszklij na średnim ogniu. Wsyp jagody jałowca i kminek, dodaj boczek. Posyp brązowym cukrem. Zwiększ temperaturę na kilka minut, by mięso się zrumieniło.
Odciśnij kiszoną kapustę z soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać uprzednio zimną wodą. Włóż odciśniętą kapustę do garnka, dodaj białą kapustę i pomidory, po czym wlej bulion. Gotuj na małym ogniu przez 30 min.
Suszone grzyby zalej gorącą wodą. Kiedy zmiękną, posiekaj je i dodaj wraz z płynem z moczenia do bigosu. Włóż kawałki kiełbasy i starte jabłko. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Gotowe!
Możesz też zostawić bigos na noc, by smaki się przegryzły i podawać po odgrzaniu następnego dnia.
Odciśnij kiszoną kapustę z soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać uprzednio zimną wodą. Włóż odciśniętą kapustę do garnka, dodaj białą kapustę i pomidory, po czym wlej bulion. Gotuj na małym ogniu przez 30 min.
Suszone grzyby zalej gorącą wodą. Kiedy zmiękną, posiekaj je i dodaj wraz z płynem z moczenia do bigosu. Włóż kawałki kiełbasy i starte jabłko. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Gotowe!
Możesz też zostawić bigos na noc, by smaki się przegryzły i podawać po odgrzaniu następnego dnia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W