Cielęcina z korzenną soczewicą i sałatką ze szpinaku

Cielęcina z korzenną soczewicą
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z cielęciny

Składniki:

Sałatka:
Sos:
  • 0,5 szklanki maślanki
  • cytryna
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 5 listków bazylii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Schab pokrój na cienkie plastry i delikatnie rozbij. Przypraw z jednej strony solą, pieprzem, kuminem i oregano.
Na patelnię wlej olej i smaż mięso. Dodaj pokrojony czosnek, szalotkę i imbir. Na patelnię wrzuć laskę cynamonu.
Dodaj soczewicę i pomidory. Dolej wodę i sok z limonki. Dodaj miód, sól i oregano. Wyłącz ogień pod schabem i przykryj pokrywką. Odstaw mięso, żeby odpoczęło.
Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, a także szpinak, fasolę i orzechy włoskie. Dopraw solą i dolej sok z cytryny. Sałatę porządnie wymieszaj.
Przygotuj sos. Wlej maślankę do miseczki, dodaj starty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pokrojone listki bazylii. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA