Cielęcina z korzenną soczewicą i sałatką ze szpinaku
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z cielęciny
Składniki:
- 1 kg schabu cielęcego
- 3 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- szczypta zmielonego kuminu
- łyżeczka suszonego oregano
- 5 cm korzenia imbiru
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- laska cynamonu
- pomidory krojone w puszce
- 2 szklanki lekko ugotowanej żółtej soczewicy
- szklanki wody
- limonka
- łyżka miodu
Sałatka:
- 2 garści szpinaku
- cebula dymka
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- szklanka miękkiej czerwonej fasoli
- garść orzechów włoskich
- 3 szczypty soli
- cytryna
Sos:
- 0,5 szklanki maślanki
- cytryna
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- 5 listków bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Schab pokrój na cienkie plastry i delikatnie rozbij. Przypraw z jednej strony solą, pieprzem, kuminem i oregano.
Na patelnię wlej olej i smaż mięso. Dodaj pokrojony czosnek, szalotkę i imbir. Na patelnię wrzuć laskę cynamonu.
Dodaj soczewicę i pomidory. Dolej wodę i sok z limonki. Dodaj miód, sól i oregano. Wyłącz ogień pod schabem i przykryj pokrywką. Odstaw mięso, żeby odpoczęło.
Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, a także szpinak, fasolę i orzechy włoskie. Dopraw solą i dolej sok z cytryny. Sałatę porządnie wymieszaj.
Przygotuj sos. Wlej maślankę do miseczki, dodaj starty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pokrojone listki bazylii. Smacznego!
Na patelnię wlej olej i smaż mięso. Dodaj pokrojony czosnek, szalotkę i imbir. Na patelnię wrzuć laskę cynamonu.
Dodaj soczewicę i pomidory. Dolej wodę i sok z limonki. Dodaj miód, sól i oregano. Wyłącz ogień pod schabem i przykryj pokrywką. Odstaw mięso, żeby odpoczęło.
Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, a także szpinak, fasolę i orzechy włoskie. Dopraw solą i dolej sok z cytryny. Sałatę porządnie wymieszaj.
Przygotuj sos. Wlej maślankę do miseczki, dodaj starty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pokrojone listki bazylii. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W