Zielony gulasz z cięlęciną
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z cielęciny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 300 g górki cielęcej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebulka szalotka
- 1 zielone chili
- szklanka wyłuskanego bobu
- garść fasolki szparagowej zielonej
- garść jarmużu
- ¼ szklanki groszku zielonego
- ½ butelki białego wina lekko kwaskowatego i owocowego
- łyżka masła do smażenia
- mąka do obtoczenia mięsa
10 młodych ziemniaków
- łyżka masła
- łyżka posiekanego koperku
- sól morska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cielęcinę pokrój w kostkę 1 cm na 1cm i posól. Obtocz w mące i obsmaż na maśle. Dodaj posiekany czosnek i chili oraz posiekaną w kostkę szalotkę. Chwilę smaż po czym dolej wodę. Duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie, ok. 20 min. Wrzuć fasolkę oraz bób i dolej wino. Na końcu dodaj garść porwanego jarmużu. Dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotuj na pół twardo i rozgnieć widelcem każdego z osobna. Przełóż na papier do pieczenia i na każdy kawałek ziemniaka nałóż odrobinę masła i piecz przez 5minut. Po upieczeniu posyp koperkiem. Podawaj gulasz z ziemniakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
Kuchnia polska
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W