Duszony szpinak i mangold z jajem sadzonym

Duszony szpinak i mangold z jajem sadzonym
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 800 g świeżych liści szpinaku
  • 1 pęczek liści mangoldu (buraka liściowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jaja
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • skórka strata z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • olej + 1 łyżka masła
  • starty ser Bursztyn
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego
  • pieczywo do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oddzielamy liście mangoldu od twardych łodyżek. Łodyżki kroimy w drobną kostkę, a liście w paski. Szpinak pozostawiamy bez krojenia, chyba, że ma wyjątkowo duże liście. Czosnek kroimy w plasterki.

Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy w szerokim rondlu, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone łodyżki buraka, podsmażamy, aż trochę zmiękną, następnie dodajemy pokrojone liście buraka i czosnek. Lekko solimy i dusimy dalej.

Następnie dodajemy partiami szpinak, skórkę z cytryny, sól i ścieramy porcję gałki muszkatołowej na tarce. Doprawiamy pieprzem i dodajemy mascarpone. Zmniejszamy gaz, pozwalamy całości trochę odparować.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Wbijamy jaja i smażymy sadzone. Solimy dopiero pod koniec. Białko powinno być ścięte, a żółtko lejące.

Przekładamy duszony szpinak z mangoldem, układamy na wierzchu jaja sadzone, całość posypujemy listkami tymianku cytrynowego i pieprzem, serwujemy z dobrym pieczywem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA