Duszony szpinak i mangold z jajem sadzonym
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 800 g świeżych liści szpinaku
- 1 pęczek liści mangoldu (buraka liściowego)
- 2 ząbki czosnku
- 4 jaja
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- skórka strata z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa
- olej + 1 łyżka masła
- starty ser Bursztyn
- 2 łyżki serka mascarpone
- kilka gałązek tymianku cytrynowego
- pieczywo do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oddzielamy liście mangoldu od twardych łodyżek. Łodyżki kroimy w drobną kostkę, a liście w paski. Szpinak pozostawiamy bez krojenia, chyba, że ma wyjątkowo duże liście. Czosnek kroimy w plasterki.
Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy w szerokim rondlu, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone łodyżki buraka, podsmażamy, aż trochę zmiękną, następnie dodajemy pokrojone liście buraka i czosnek. Lekko solimy i dusimy dalej.
Następnie dodajemy partiami szpinak, skórkę z cytryny, sól i ścieramy porcję gałki muszkatołowej na tarce. Doprawiamy pieprzem i dodajemy mascarpone. Zmniejszamy gaz, pozwalamy całości trochę odparować.
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Wbijamy jaja i smażymy sadzone. Solimy dopiero pod koniec. Białko powinno być ścięte, a żółtko lejące.
Przekładamy duszony szpinak z mangoldem, układamy na wierzchu jaja sadzone, całość posypujemy listkami tymianku cytrynowego i pieprzem, serwujemy z dobrym pieczywem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź