Miniserniczki mango z truskawkami
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Serniki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Żelka:
- 200 g mrożonych truskawek
- 150 g świeżych truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny + 15 ml wody do zalania
- skórka z 1 limonki
Serniczki:
- 250 g ricotty
- 250 g twarogu w wiaderku
- 500 g puply z mango
- skórka z 1 cytryny
- 100 g cukru pudru
- 350 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 28 g żelatyny namoczonej w 100 g wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
Mrożone truskawki zagotuj z cukrem, zblenduj, dodaj skórkę z limonki. Ściągnij z grzania i dodaj namoczoną żelatynę, wymieszaj.
Świeże truskawki pokrój w kostkę i dodaj do przestudzonej masy truskawkowej. Przełóż do foremek z półkulami i włóż do zamrażarki na minimum kilka godzin. Muszą być zamrożone.
Ricottę, twaróg, skórkę z cytryny, pulpę z mango wymieszaj dokładnie. Śmietankę ubij na 3/4.
Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie upłynnij, albo w mikrofali, albo w kąpieli wodnej. Do ciepłej żelatyny dodaj kilka łyżek masy serowej z mango i dokładnie wymieszaj. Dodaj całość do masy serowej. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą śmietankę w partiach i wymieszaj trzepaczką.
Do foremek silikonowych nałóż trochę masy serowej. W środku ułóż dysk z żelką truskawkową. Przykryj masą serową. Włóż do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Po nowy wyciągnij sernikowe półkule i popsikaj zamszem w sprayu. Przed podaniem poczekaj, aż się rozmrożą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź