Miniserniczki mango z truskawkami

Miniserniczki mango z truskawkami
Oceń przepis:
95 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar (odc. 5)
Rodzaj dania:
Serniki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Żelka:
  • 200 g mrożonych truskawek
  • 150 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 15 ml wody do zalania
  • skórka z 1 limonki
Serniczki:
  • 250 g ricotty
  • 250 g twarogu w wiaderku
  • 500 g puply z mango
  • skórka z 1 cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 350 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 28 g żelatyny namoczonej w 100 g wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

Mrożone truskawki zagotuj z cukrem, zblenduj, dodaj skórkę z limonki. Ściągnij z grzania i dodaj namoczoną żelatynę, wymieszaj.

Świeże truskawki pokrój w kostkę i dodaj do przestudzonej masy truskawkowej. Przełóż do foremek z półkulami i włóż do zamrażarki na minimum kilka godzin. Muszą być zamrożone.

Ricottę, twaróg, skórkę z cytryny, pulpę z mango wymieszaj dokładnie. Śmietankę ubij na 3/4.

Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie upłynnij, albo w mikrofali, albo w kąpieli wodnej. Do ciepłej żelatyny dodaj kilka łyżek masy serowej z mango i dokładnie wymieszaj. Dodaj całość do masy serowej. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą śmietankę w partiach i wymieszaj trzepaczką.

Do foremek silikonowych nałóż trochę masy serowej. W środku ułóż dysk z żelką truskawkową. Przykryj masą serową. Włóż do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Po nowy wyciągnij sernikowe półkule i popsikaj zamszem w sprayu. Przed podaniem poczekaj, aż się rozmrożą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA