Szarlotka
Oceń przepis:
Przygotował:
Katia Roman-Trzaska
- Seria kulinarna:
- Little Chef (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- kostka masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 6 jabłek
- cynamon
- 1 łyżka brązowego cukru
- cukier puder do oprószenia
- masło do posmarowania formy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką. W misce połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodaj rozdrobnione masło, jajka i śmietanę. Połącz składniki i wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części w proporcji: 1/3 i 2/3. 2/3 ciasta rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż na spód i boki tortownicy, zrób dziurki widelcem. Następnie rozłóż na nim uprażone jabłka i przykryj pozostałą częścią ciasta (1/3). Po przykryciu ciastem zrób w nim dziurki widelcem. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz ok. 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W