Szarlotka
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Katia Roman-Trzaska

Seria kulinarna:
Little Chef (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką. W misce połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodaj rozdrobnione masło, jajka i śmietanę. Połącz składniki i wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części w proporcji: 1/3 i 2/3. 2/3 ciasta rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż na spód i boki tortownicy, zrób dziurki widelcem. Następnie rozłóż na nim uprażone jabłka i przykryj pozostałą częścią ciasta (1/3). Po przykryciu ciastem zrób w nim dziurki widelcem. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz ok. 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA