Pierniczki z puree ziemniaczanym

Pierniczki z puree ziemniaczanym
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00

Składniki:

  • 1 szklanka puree ziemniaczanego
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki z białej gryki
  • 1 jajko
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ekologicznego
  • 2 łyżeczki mieszanki piernikowych przypraw
  • 1 łyżka kakao lub karobu
  • ¾ szklanki syropu daktylowego
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnuszku rozgrzej syrop, dodaj ksylitol i dokładnie wymieszaj. Dołóż tłuszcz i podgrzewaj nieustannie mieszając, aż do uzyskania jednolitego płynu. Suche składniki oraz puree ziemniaczane połącz, dodaj jajko, ostudzony słód z tłuszczem i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dołóż odrobinę mąki. Uwaga! Ciasto powinno być dosyć miękkie i trudne w obróbce. Wówczas pierniczki są najsmaczniejsze. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma papierami do pieczenia do grubości 5-8 mm. Piecz w temperaturze 165°C przez około 10-20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA