Gulasz z jarmużem i pieczarkami z dodatkiem maku i soku z pomarańczy
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 duże liście jarmużu lub 4 mniejsze
- 500 g pieczarek
- 1 mała dynia piżmowa
- 1 puszka soczewicy (jakikolwiek rodzaj)
- 1 pomarańcza przelana wrzątkiem
- 1 łyżeczka papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
- 4 źdźbła kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki maku
- 50g + 1 łyżka masła
- skórka z jednej pomarańczy
- sól himalajska
- czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło. Liście jarmużu odetnij od łodyg, pokrój na mniejsze kawałki, a same łodygi drobno posiekaj. Dodaj do garnka.
Dynię pokrój w kostkę razem ze skórą, pestki odstaw na bok. Dodaj do garnka.
Pieczarki pokrój w większe kawałki, dodaj do garnka.
Całość dopraw solą oraz papryką wędzoną lub słodką.
Pomarańczę wymasuj, następnie zetrzyj skórkę, a miąższ pokrój w plastry. Do gulaszu dodaj pomarańczę oraz startą skórkę.
Gulasz duś pod przykryciem do momentu, aż dynia będzie miękka.
Na koniec dodaj drobno posiekaną kolendrę, soczewicę oraz świeżo starty ząbek czosnku.
Wszystko wymieszaj, ściągnij z palnika i dodaję łyżkę masła oraz mak. Dopraw solą, jeśli taka jest potrzeba.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź