Zupa rybna z lanymi kluskami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 3-4 dzwonka jesiotra
- średni korzeń selera
- por
- cebula
- papryka zielona
- papryka czerwona
- 4-5 ząbków czosnku
- 4-5 ziela angielskie
- 3-4 liście laurowe
- 3 litry bulionu warzywny
- dwa pomidory
- papryczka chili
- przyprawy: sól, pieprz, szafran
Kluski lane:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Seler, cebulę i pora pokrój na małe kawałki i przesmaż w dużym garnku na oleju z dodatkiem oliwy. Następnie dodaj pokrojoną paprykę zieloną i czerwoną oraz posiekany czosnek. Warzywa dokładnie wymieszaj. Dodaj ziele angielskie i listek laurowy.
Następnie dodaj dzwonki ryby. Całość zalej bulionem warzywnym. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i papryczkę chili. Na końcu zupę dopraw solą, szafranem i pieprzem. Zupę gotuj 15-20 minut.
Przygotuj lane kluski. W misce połącz jajko i mąkę. Dolej tyle mleka, żeby ciasto było gęste, ale lekko lejące. Z ugotowanej zupy wyciągnij rybę. Kluseczki lane wrzucaj na gotującą się zupę. Smacznego!
Następnie dodaj dzwonki ryby. Całość zalej bulionem warzywnym. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i papryczkę chili. Na końcu zupę dopraw solą, szafranem i pieprzem. Zupę gotuj 15-20 minut.
Przygotuj lane kluski. W misce połącz jajko i mąkę. Dolej tyle mleka, żeby ciasto było gęste, ale lekko lejące. Z ugotowanej zupy wyciągnij rybę. Kluseczki lane wrzucaj na gotującą się zupę. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W