Zupa serowa z grzankami ziołowymi

Zupa serowa
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g startego żółtego sera (ementaler, gouda, chester, gruyer lub comte)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • ok. 150 ml białego, wytrawnego wina
  • Grzanki:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • oliwa
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku robimy zasmażkę, rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę i przesmażamy razem. Podlewamy całość gorącym bulionem ciągle mieszając, dolewamy wino. Dodajemy drobno poszatkowany czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pierz. Gotujemy całość ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Pieczywo kroimy w kostkę wielkości 1 x 1 cm. Wrzucamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, drobno pokrojony czosnek i zioła. Dokładnie mieszamy, wysypujemy całość na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 7 minut. Jak lekko zbrązowieją, wyciągamy grzanki i odkładamy na bok. Do zupy stopniowo dodajemy starty ser ciągle mieszając. Na koniec dolewamy śmietankę i krótko razem gotujemy na małym ogniu. Podajemy z grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA