Zupa serowa z grzankami ziołowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 300 g startego żółtego sera (ementaler, gouda, chester, gruyer lub comte)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 200 ml śmietanki 30 %
- ok. 150 ml białego, wytrawnego wina
- Grzanki:
- 4 kromki chleba tostowego
- oliwa
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondelku robimy zasmażkę, rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę i przesmażamy razem. Podlewamy całość gorącym bulionem ciągle mieszając, dolewamy wino. Dodajemy drobno poszatkowany czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pierz. Gotujemy całość ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Pieczywo kroimy w kostkę wielkości 1 x 1 cm. Wrzucamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, drobno pokrojony czosnek i zioła. Dokładnie mieszamy, wysypujemy całość na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 7 minut. Jak lekko zbrązowieją, wyciągamy grzanki i odkładamy na bok. Do zupy stopniowo dodajemy starty ser ciągle mieszając. Na koniec dolewamy śmietankę i krótko razem gotujemy na małym ogniu. Podajemy z grzankami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W